Sambutan hari raya Aidil Adha dan Aidil Fitri tidak akan lengkap sekiranya makanan tradisi masyarakat Bugis di Labuan tidak disajikan dengan buras mahupun tapai. Buras yang diperbuat daripada beras atau pulut (pulut putih atau hitam) yang dibaluti dengan daun pisang, dikukus selama 6 jam. Kalau masa dulu, ianya dikukus menggunakan kayu api tetapi sekarang hanya menggunakan dapur gas. Kebiasaannya buras akan dimakan bersama ayam masak likku (lengkuas) dan kalau ada tapai lagi bagus.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgDu-PQJSJPDZhCJOUx3j3x4qW9MwcqDXCkX2TpQnNr78jQTDaiBBKoIrXC7DjWgXL0Q4CeH_u4sycCP5nfXpbxGI8iYv9l66JhnZbeOdTFTZoSE_1DRr1q6EZfES0qzNQfjBML-jhdPU/s320/Image1374.jpg)
perlahan (sehingga santan telah meresap dalam beras). Awas kena hati2
sebab nanti hangus pula di bahagian bawahnya.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRpFFYAQhozHv8fupm1UChcc_lNGCyat8NQtQauV58k0q0i-cbLi1rE2nzQ2yRvR6LBzAO16ydyET5ydZBKvHB0fJ02uL5DMsV3_58DswM2Bti1UqQZE_bP4N-cqzwSoffbr1GjekyE3c/s320/Image1378.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrpb8SqdfTU9ubIcjt8pkzXaej7FLSgYhLiUOYbWyyKBXlZmpMGe5f2C6e2hyphenhyphenpAO6e3Mcthj30QQl2h1n78fye9gzn-MJ773IltaM6GZ_pfYUaePy0fIYw0ViQpWP66TlnyMn0Y_xSAhI/s320/Image1377.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNMlTwE349Gg6J3EvnmPpfA8qL5ucuou__GEVwxBivABactX-64_1ETkiXmXkq5wn_EuvyT_Bo-I-GWOGC_9-EZ2I1fXMJvTq62yvnp589P65w_-B1eevxasfEpHOFcPsT3fPQWqNcAVk/s320/Image1393.jpg)
untuk dimakan bersama ayam masak likku (lengkuas)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgowI_BoJZeL-tq8sMN7pyoMpy6fRNccJzBHcE_kaRl_cRwGQDg0ogkx7jOR0USVlDhbFH84Rj2PWdhw5yf6sdtPkH4VaSmtZ_CwnCKqwNASmNuz1zNt1JeZuVmjrV8reuu5-WgsSRT4ys/s320/Image1385.jpg)