Sambutan hari raya Aidil Adha dan Aidil Fitri tidak akan lengkap sekiranya makanan tradisi masyarakat Bugis di Labuan tidak disajikan dengan buras mahupun tapai. Buras yang diperbuat daripada beras atau pulut (pulut putih atau hitam) yang dibaluti dengan daun pisang, dikukus selama 6 jam. Kalau masa dulu, ianya dikukus menggunakan kayu api tetapi sekarang hanya menggunakan dapur gas. Kebiasaannya buras akan dimakan bersama ayam masak likku (lengkuas) dan kalau ada tapai lagi bagus.
sedang menggaul beras bersama santan dengan api yang
perlahan (sehingga santan telah meresap dalam beras). Awas kena hati2
sebab nanti hangus pula di bahagian bawahnya.
perlahan (sehingga santan telah meresap dalam beras). Awas kena hati2
sebab nanti hangus pula di bahagian bawahnya.
Daun pisang sedang dilap untuk membersihkannya dari kotoran debu.
Daun pisang mudah untuk lapisan dalam buras. Untuk daun pisang tua di bahagian luar.
Inilah bentuk buras yang telah siap diikat.
Dan inilah buras yang telah siap dikukus selama 6 jam dan sedia
untuk dimakan bersama ayam masak likku (lengkuas)
Dan ini pula tapai, ada 2 jenis sama ada guna beras pulut putih atau pun pulut hitam.
Inilah bentuk buras yang telah siap diikat.
Dan inilah buras yang telah siap dikukus selama 6 jam dan sedia
untuk dimakan bersama ayam masak likku (lengkuas)
Dan ini pula tapai, ada 2 jenis sama ada guna beras pulut putih atau pun pulut hitam.